Voorbeeld is succesvol gekopieerd!

Hoe je effectief doelen opschrijft, volledig uitgelegd in een stap voor stap workshop #020

april 17, 2017

Find Your Balance Point

Je doelen opschrijven is één ding, ze op de juiste manier opschrijven is een tweede. ‘Rijk worden’, is een onmogelijk doel om veel verschillende redenen, zo kun je het noch eenduidig controleren, noch daadwerkelijk behalen. Gebaseerd op zowel psychologie als het boek ‘Find Your Balance Point’ , geschreven door Brian Tracy en Christina Stein, leg ik jullie uit hoe je je persoonlijke doelen juist opschrijft.

 

 

Stel je doelen succesvol op

1. Ik daag je uit om 10 doelen, die jij dit jaar nog wilt behalen, op een A4’tje neer te zetten.

2. Kies vervolgens de 3 doelen uit die het meest positieve effect hebben op jouw leven en herschrijf ze volgens het SMART-model en het SVOS-model. Deze modellen staan hieronder uitgelegd.

3. Om dichter bij je gekozen doelen te komen schrijf je NU 3 activiteiten op die je deze week dichter bij je 3 doelen brengen. Deze komen op je A4’tje te staan

4. 1 activiteit daarvan doe je gelijk en de andere 2 plan je in voor deze week. Je vinkt je activiteiten af als je ze behaald hebt.

5. Als je de stappen 1 t/m 4 succesvol gedaan hebt maak je een foto van je A4’tje en deel je die zodat iedereen ziet dat je je aan je woord hebt gehouden en zodat je die €30 niet verliest! (Zie ‘Verzeker succes…’)

 

Voorbeeld: Ik heb gemakkelijk 52 waardevolle non-fictie boeken gelezen voor 31 december 2017

Werk elke dag naar je doelen toe. Met deze post houd ik de deur voor je open, maar het is aan jou om erdoorheen te lopen.

 

Verzeker succes in 3 stappen en maak de commitment

1. Voorbeeld: Ik volg alle stappen in dit artikel, haal ik die stappen niet dan ontvangen @pietje @puk en @paul gezamenlijk €30! Zij mogen hier wat leuks van doen en ik ben daarbij niet welkom! Let’s get started #Hetlevendeboek


2. Plak het bericht in de pop-up, dan kun je het voorbeeld hieronder aan jouw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Je opent de pop-up door te klikken op

3. Klik op ‘post’ om de psychologische binding aan te gaan en zo succes te verzekeren!

 

SVOS-model, psychologische doelstellingen

Sluwe vos, ook wel S.V.O.S. of SVOS-model. Dit staat voor Scenario, Verantwoordelijkheid, (een roze) Olifant en Selffulfilling. Dit model is door mij samengesteld op basis van steekhoudende psychologische theorieën over onder andere consistentie, framing en de selffulfilling prophecy. Brian Tracy en vele andere succes goeroes vertellen over goalsetting, wat in mijn ogen toepassingen zijn van deze basisbeginselen.

 

Voorbeeld: Ik heb gemakkelijk 52 waardevolle non-fictie boeken gelezen voor 31 december 2017

Scenario. Stel je doel op in de vorm van een prettig beeld/scenario.  Bijvoorbeeld door de woorden ‘gemakkelijk‘ of ‘waardevol‘ in de zin te gebruiken. Je doel opschrijven creëert een beeldend scenario in jouw hoofd. Het is belangrijk dat dit een fijn beeld is waar je naar uitkijkt en daarom gebruik ik de woorden ‘gemakkelijk’ en ‘waardevol’ om het scenario dat je creëert prettig te maken. Je focust je meer op het behalen van het doel omdat je er simpelweg meer naar uitkijkt.

Verantwoordelijkheid. Begin de zin altijd met ‘ik’. Alleen door met ‘ik’ te beginnen wordt er op psychologische wijze duidelijk dat het specifiek om jouzelf gaat en zo neem je onbewust verantwoordelijkheid.

Olifant, denk niet aan een roze olifant! Onbewust maak je geen onderscheid tussen zinnen mét en zinnen zonder het woordje ‘niet’. ‘Ik lees niet fictie’, betekent dan hetzelfde als ‘ik lees fictie’. Schrijf je doelen dus altijd in de bevestigende zin op. In het voorbeeld stellen we dus ‘non-fictie’.

Selffulfilling. Schrijf je doelen op alsof je ze al behaald hebt. In het voorbeeld staat ‘gelezen’, alsof het al behaald is dus. Alleen door de doelen op te schrijven alsof ze al gehaald zijn ga je onbewust de buiten liggende realiteit zo aan passen dat het consistent is met je bewuste bevelen/doelen.

 

SMART-model, concrete doelstellingen

Het is essentieel dat je je doelen kunt controleren omdat het behalen van zo’n doel een succesmoment is, voor elk succesmoment gaat een proces vooraf en dat proces moet je kunnen meten omdat je anders nooit weet of je je doel behaald hebt.

S.M.A.R.T. is een afkorting voor, specific, measurable, achievable, relevant en timely. SMART doelstellingen bieden de perfecte uitkomst.

 

Voorbeeld: Ik heb gemakkelijk 52 waardevolle non-fictie boeken gelezen voor 31 december 2017

Ten eerste is het specifiek, want het is duidelijk wat ik lees, namelijk non-fictie boeken.

Daarnaast is het meetbaar, want er zit een controleerbare deadline aan verbonden en het aantal gelezen boeken is gemakkelijk bij te houden.

Ook is het haalbaar, want ik weet dat ik gemakkelijk een boek per week kan lezen.

Daarbij is het ook relevant, gezien het me helpt mijzelf exponentieel te ontwikkelen en ik daarvoor bereid ben de benodigde tijd te investeren.

Tenslotte heeft het doel een deadline, namelijk voor 31 december 2017.

 

1 laatste dingetje

Onthoud! ‘Knowing is not enough, we must apply. Willing is not enough, we must do’. Je hebt je tijd verspild als je er niet NU wat mee doet.

 

Vond jij dat de informatie in deze post waardevol was voor jou of iemand anders die jij kent? Bekijk dan hier het boek ‘Find Your Balance Point’ geschreven door Brian Tracy en Christina Stein of je deelt hier de post!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Het levende boek © 2017