De Franse taal leren in 90 dagen – mijn ervaring

90 dagen geleden maakte ik via Het Levende Boek bekend dat ik een challenge aan zou gaan om de Franse taal te leren in 90 dagen.

Nu, 3 maanden later, kan ik nagenoeg vloeiend Frans spreken, heb ik veel vrienden gemaakt en heb ik uitzonderlijke ervaringen opgedaan.

Als kers op de taart ben ik niet eens in Frankrijk geweest, heb ik geen cursus gevolgd en al helemaal geen lesboeken gebruikt.

In het kort was het doel B2 behalen op de TCF. In het artikel ‘Mijn doel om Frans in 3 maanden te leren‘ vind je alle details over mijn doel.

Het certificaat van de TCF – De resultaten

Taal leren in 90 dagen - het resultaat

Ik weet niet hoe goed je Frans is maar zoals je kunt zien bij ‘Résultat global* : 394 points, niveau B1 du CECR**’ heb ik B1 gehaald.

Toen ik het certificaat binnenkreeg voelde het alsof ik met een 5,4 was gezakt, mijn God, wat was ik dichtbij. Slechts 6 puntjes af van de nodige 400, en slechts 1 punt af voor de B2 op het onderdeel ‘expression orale’.

Wel kan ik met recht zeggen dat ik B2 op zowel luistervaardigheid als leesvaardigheid heb gehaald. Het VWO Eindexamen Frans zou dus een eitje voor mij moeten zijn.

Holy moly, bekijk mijn reactie op de Facebookpagina van HetLevendeBoek.

De Franse taal leren in 90 dagen – Een terugblik

In deze video zie je hoe ik naar de TCF toewerk en zie je me Frans spreken op het uiteindelijke behaalde niveau.

Mocht Frans je moedertaal zijn, kun je wel horen dat ik nog aardig wat grammaticale fouten maak. Toch gaat het in mijn ogen niet om de grammatica, maar om de connectie die je maakt met de ander.

Zoals ik in het begin van deze blogpost al schreef heb ik allerlei waanzinnige dingen meegemaakt. Er kwam veel frustratie bij kijken. Vooral in het begin had ik geregeld dat minuten uren leken te duren wanneer ik mezelf maar niet verstaanbaar kon maken. Een van die momenten zie je terug in de video ?.

Frustratie tijdens het leren van de taal

No pain no gain!

In dit korte filmpje zie je een van mijn eerste conversaties met een Franse native, een taal leren in 90 dagen bleek niet zo mee te vallen… Toch was ik ervan overtuigd dat, dat juist hetgeen was dat het leerproces enorm zou stimuleren.

Op school en in lesboeken wordt alles je makkelijk gemaakt en leer je jaren zodat je daarna ‘klaar bent’ voor het spreken. Ik besloot het mezelf moeilijk te maken en binnen twee weken kon ik al aardige basisgesprekjes voeren!

O ja, geen woord Nederlands of Engels tijdens de gesprekken.

Cheatdays

Tijdens het leren bereikte ik verschillende keren momenten waarop ik me de ene dag prima kon redden in het Frans en de andere dag geen woord kon verstaan of spreken. M’n hoofd zat letterlijk vol, het maakte niet uit wat ik deed er ging niks meer in en niks meer uit.

Op zulke dagen heb ik een ‘cheatday’ gepakt, een dag zonder actief leren. Deze cheatdays bleken voor mij erg gunstig, na een dag rust kon ik me zelfs beter redden in het Frans dan de dagen ervoor.

Natuurlijk mag je dit niet als excuus gebruiken! Ik had m’n eerste cheatday pas na een maand.

Nieuwe Franse vrienden

Ik heb ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen er ik heb zelfs een aantal goede vrienden aan over gehouden. Zoals Sylvain, Hugo en Anna.

Met Sylvain praat ik eigenlijk al sinds day 1, hij woont in Brussel, komt van oorsprong uit Zwitserland en is net als ik ook een talenfanaat. Hij spreekt Frans, Nederlands, Engels, Italiaans en is ook met Portugees bezig. Ik heb heel veel van hem geleerd en de gesprekken die we nu nog steeds hebben zijn van grote waarde voor mij.

Wat supergaaf is, is dat ik voor 1 van mijn doelen volgend jaar in Brussel ben om een seminar te volgen van een Martial Artist, DK Yoo en ik blijf daar dan een weekend chillen met Sylvain!

Hugo is een Parijse advocaat die in z’n vrije tijd Nederlands leert, hoe awesome is dat? Waarom hij het doet is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Hij gaat vaak naar België omdat hij daar vrienden heeft zitten, echter spreken die allemaal Frans???

Anna woont helemaal in Algerije, ik wist niet eens dat ze daar Frans spraken ?. ‘PARDON DOE NORMAAL, kleine dommert‘, schreeuwden Anna en ik tijdens onze Skype-sessies ?. Anna spreekt zo goed Nederlands dat haar Engels een Nederlands accent heeft, superziek. Helaas weet ze ook meer van de Nederlandse cultuur dan ik…

1 keer begon ze uit volle borst met een Nederlandse meezinger, die kende ik dus niet, pijnlijk….

De leukste sessies waren met haar en tijdens een van de gesprekken waarbij we een leuke oefening deden (een verhaal verzinnen d.m.v ‘jij 3 zinnen, ik 3 zinnen’) kwamen we uit op de volgende hoofdpersoon:

Le chat-serpent-araignée magique botté végétarien ofwel de magische vegetarische gelaarsde katslangspin. Een en al gekkigheid.

De Franse taal leren in 90 dagen, en wat nu?

Taal leren in 90 dagen

Al met al was het een fantastische ervaring, Frans leren in 90 dagen. Voor nu houd ik contact met m’n vrienden en ik onderhoud zo ook m’n Frans. Ik wil graag weten wat jullie van deze challenge vonden, laat het me weten in de reacties.

Binnenkort zal er ook meer over talen leren te vinden zijn op HetLevendeBoek, maar het hangt van jullie af hoe diep ik er op inga. Zeg het vooral als je precies wilt weten hoe ik het gedaan heb.

Ook al heb ik m’n originele doel net niet gehaald, zonder het Standaard Sociale Contract was ik niet eens in de buurt gekomen. Dit contract is nu ook beschikbaar voor jou.

[thst_button url=”http://eepurl.com/djClLz” style=”light-blue” size=”medium” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Het Standaard Sociale Contract [/thst_button]

of

[thst_button url=”https://www.hetlevendeboek.nl/standaard-sociale-contract-hlb/” style=”grey” size=”small” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Meer Weten [/thst_button]

1 laatste dingetje

En zoals altijd; vind je deze post waardevol voor jezelf of iemand anders? Deel hem dan door op de blauwe knop hieronder te klikken. à suivre.