Effectief lezen heb je in 5 eenvoudige stappen geleerd

Waarom een boek lezen? Boeken geven ons de mogelijkheid kennis op te doen van experts die er niet meer zijn. Stel je voor dat er een bijeenkomst in jouw kamer zou plaatsvinden waar enkele bekende namen zouden komen om hun ervaringen met jou te delen. Bekende namen die nu niet meer leven. Aristoteles, Plato, Johan Cruijff, Steve Jobs en vele anderen. Dat zou je niet willen missen, of wel? 

Effectief lezen, wat is dat?

Denk eraan: boeken lezen is iets anders dan boeken begrijpen. Daarom lees je geen boeken, maar ben je aan het graven naar de boodschap van dat boek. “I hope you’re not reading these books word-for-word like they’re fiction books,” zei professor Michael Jimenez tegen een van zijn studenten.

Ik ga jullie uitleggen hoe hij dit deed. Alhoewel je er wel een handigheidje in moet ontwikkelen heb ik het kunnen toepassen, en het werkte :). Oefening baart kunst.

Tot slot, effectief lezen betekent niet dat je na één keer lezen alles onthouden hebt. Belangrijke en levensveranderende boeken kun je daarom het best meerdere keren lezen/herbeleven. Stel je voor dat die bijeenkomst over een paar jaar weer wordt gehouden, dan wil je die toch ook niet missen?

 

Effectief lezen in de praktijk, 5 stappen

1. Zoek informatie op over de auteur. Een korte (auto)biografie of een interview geeft een duidelijk beeld. Je krijgt dan een beeld over de auteur en je weet zo welke kant het boek waarschijnlijk opgaat.

2. Lees de ondertitel, de achterkant en de inhoudsopgave vluchtig door. Je hebt nu het grote plaatje zichtbaar en je kunt in grote lijnen vertellen waar het over gaat.

3. Lees de inleiding en het slot snel en geheel door. Je krijgt zo een idee van hoe de auteur naar zijn punt toe wil (inleiding) en wat de auteur je uiteindelijk wil meegeven (slot).

4. Lees/scan nu een voor een elk hoofdstuk. Lees de eerste en laatste pagina’s van het hoofdstuk om erachter te komen hoe het hoofdstuk in de algemene boodschap van het boek past. Daarbij zoek je ook naar subtitels, vetgedrukte zinnen of woorden.

Vervolgens lees je elke eerste zin van elke alinea, begrijp je het niet dan lees je de alinea en begrijp je het wel dan ga je door naar de volgende alinea. Zodra je de boodschap van een stuk tekst begrijpt kun je alinea’s, pagina’s en soms zelfs hoofdstukken overslaan.

5. Herleef de inhoudsopgave. Neem de inhoudsopgave nog 1 keer door nadat je het boek uit hebt. Weet je bij het zien van het hoofdstuk niet meer waar het over ging? Blader dan even terug naar dat hoofdstuk om de flow van dat hoofdstuk te herbeleven. Op deze manier blijft de uiteindelijke boodschap van het boek goed in je hoofd zitten.

 

1 laatste dingetje

Vind jij dat dit artikel waardevol is voor jou of iemand anders? Deel het dan met je vrienden, familie en/of kennissen door op de blauwe knop hieronder te klikken.