Multitasken kan niet. Toch voelt het doen van meerdere dingen tegelijk misleidend goed en productief. In feite ‘start en stop’ je steeds waardoor je nooit je maximale productiviteit haalt. Of in andere woorden, door constant optrekken en remmen haal je moeilijk je maximale snelheid.
Ongeacht hoe snel je tussen de taken kan wisselen.
Leestijd met Spritz (500 woorden per minuut): 1 minuut en 21 secondes
Waarom Multitasking niet kan
Multitasken is als in een Bugatti rijden en nooit je maximale snelheid halen.
Multitasken kan niet en kost je tijd. Daarentegen levert Singletasking tijd op vanwege het simpele feit dat je niet constant je auto opnieuw hoeft op te starten.
Je kunt hem dan eindelijk op hoge snelheid in de cruisecontrol zetten ?.
Twee denkprocessen op hetzelfde moment is onmogelijk.
Multitasking is een mythe, zeggen Theo Compernolle (neuropsychiater) en Paul Kirschner (hoogleraar onderwijspsycholoog), je kunt niet daadwerkelijk twee denkprocessen op hetzelfde moment uitvoeren.
Wat je eigenlijk doet is switchen tussen verschillende taken en daarbij zit altijd een ‘start en stop’. Alhoewel het switchen zo snel lijkt te gaan dat je het voor multimasking waarneemt, is dat niet het geval.
De ‘start en stop’ kun je vergelijken met het steeds opnieuw opstarten van de Bugatti.
Je schakelt constant heen en weer
Multitasken kan niet en in werkelijkheid geef je dus eerst gas voor de inkomende mail, dan moet je remmen om het berichtje te beantwoorden.
Als je dan net vaart begint te maken met je hoofdtaak word je gebeld waardoor je weer remt. Hoe snel je dan ook bent, als je je maximale snelheid niet haalt heb je daar weinig aan.
*taartdiagram is alleen ter illustratie en niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten.
Multitasking vs Singletasking oefening
Multitasken kan niet. Om dat aan te tonen heb ik hier een kleine, maar effectieve oefening beschreven. Deze is overigens een bekende oefening. Het kost ongeveer 5 minuten.
Wat heb je nodig?
- Pen en papier
- Stopwatch
1. Singletasking: schrijf op de eerste regel letter voor letter ‘multitasking’. Daarna schrijf je bijbehorende getallen op in de regel daaronder. Dus eerst een M, dan een U tot je het hele woord hebt staan en daarna een 1, dan een 2, totdat je de hele reeks hebt staan.
Het komt er zo uit te zien, de rij ”A B C D E F G H I J K L” is voor de extra oefening. Schrijf je tijd op.
M U L T I T A S K I N G
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(A B C D E F G H I J K L)
2. Multitasking: schrijf telkens eerst een letter in de eerste regel en dan het bijbehorend cijfer in de regel daaronder. Dus eerst een M, dan een 1, dan een U, enzovoort. Schrijf je tijd op.
3. Vergelijk de tijden. Je zult waarschijnlijk hebben ervaren dat het de eerste keer makkelijker en sneller ging. Maar als je snel kan switchen, Bugatti’s trekken immers snel op, dan is er misschien nog niet een groot verschil in tijd zichtbaar.
Extra oefening met een derde rij
Als extra oefening kun je hetzelfde principe doen met een derde rij, daar is de ”A B C D E F G H I J K L” rij voor.
Hoe snel een Bugatti ook optrekt, je verspilt er altijd tijd mee als je dit onnodig doet. Op de zelfde snelheid blijven, de cruisecontrol, is het meest efficiënt.
1 laatste dingetje
Hoe is het in jouw ervaring? Ik ben erg benieuwd, laat het me weten in de reacties.
Trouwens, vind jij dat de informatie in deze post waardevol is voor jou of iemand anders die jij kent? Deel dan hieronder de post!