Telefoonverslaving, 8 symptomenTelefoonverslaving wordt jammer genoeg steeds normaler. Ik geef toe dat ik er zelf ook verslaafd aan ben (geweest)… Ook is er een grote kans dat jij er in bepaalde mate last van hebt. 

Er staat weliswaar ‘symptomen’, maar deze pagina is meer geschreven met het doel je te doen realiseren dat jouw telefoon je inderdaad beperkt in het leven. Om het confronterend te maken zijn de symptomen geschreven als vragen.

 

Leestijd met Spritz (500 woorden per minuut): 1 minuut en 50 secondes

Scrol naar beneden voor de 8 symptomen

Meer artikelen over telefoonverslaving en mediavasten

1. Mijn telefoonverslaving en gezondheid ?

 

Telefoonverslaving

Telefoons waren oorspronkelijk gemaakt om te bellen, mobiele telefoons werden daarom ook onnodig gevonden.

Dat zie je in dit ironische filmpje.

 

Videocredit: Artform gaat verder als Juist

Ik wil even inhaken op de meneer in het blauw, geweldig wat hij daar zegt: ‘Zo belangrijk ben ik niet.’ Je bent de president niet. Dat is wat ik zeg als ik iemand nog weer even zijn of haar telefoon zie bekijken terwijl ik in gesprek ben met diegene.

Tegenwoordig gaat het anders…

 

Videocredit: Amazinglife 247

Als je al niet van je telefoon af kan blijven in het verkeer met gevaar op ongelukken, dan ben je ver van huis. Misschien is dat wel het belangrijkste symptoom ?

 

8 confronterende symptomen

1. Heb je het gevoel dat je iets mist als je telefoon even niet gebruikt of bij de hand hebt?

Dat gevoel dat je ‘iets mist’ wordt ook wel FOMO genoemd. Fear Of Missing Out. Het is eigenlijk nog wat complexer dan dat, want wat mis je nou echt? Je mist dopamine, een geluksstofje. In het artikel ‘Your Brain On Facebook’ door Harvard Business Review wordt dit duidelijk uitgelegd.

 

2. Gebruik je je mobiele telefoon in het bijzijn van familie, vrienden of andere mensen?

Het wordt steeds normaler dat de telefoon er bij wordt gepakt terwijl je in het bijzijn bent van andere mensen. Het rechtstreekse contact met iemand face to face is vele malen dieper dan via WhatsApp. 

Kun jij de verleiding niet weerstaan, dan verkies je dat ‘dopamineshot’ boven je familie, vrienden of anderen.

 

3. Heb je geen idee hoeveel uur je per dag op social media/je telefoon doorbrengt?

Het besef van tijd kun je kwijtraken door de vele dopamineshots. Zo kan het zijn dat er opeens een uur voorbij is zonder dat je dat doorhebt. De uitspraak ‘time flies when you’re having fun’ gaat hier helaas niet op.

 

4. Denk of voel je soms je telefoon trillen terwijl dit niet zo is?

Dit wordt ook wel het Phantom Vibration Syndrome genoemd. In het kort betekent dit dat je zo gewend raakt aan de trilling dat je lichaam denkt dat het onderdeel is van jezelf. Brildragers vergeten zo soms dat ze een bril dragen. Of dit gezond is voor telefoongebruik vraag ik me sterk af…

In het artikel ‘waarom het soms lijkt alsof je telefoon trilt‘ kun je er meer over lezen.

 

5. Voel je een vlaag van paniek als je denkt dat je je telefoon kwijt bent?

Nomofobie, ofwel No Mobile Phobia, de angst om zonder je telefoon te komen zitten. Misschien heb je dit wel eens meegemaakt, ik in ieder geval. Mocht je het niet meegemaakt hebben dan staat op NRC een leuke test, iets naar beneden scrollen.

 

6. Is het eerste wat je doet als je wakker wordt je telefoon/social media bekijken?

Een verslaving typeert zich doordat het plaatsmaakt voor basisbehoeftes zoals water en voedsel. Wat je lichaam in de ochtend het meest nodig heeft zijn drie dingen: zuurstof, water en voedsel. Daarnaast leef je vaak niet alleen en sociaal contact is ook vitaal voor een mens.

Een paar keer goed ademhalen, een glas water en een stevig ontbijt is veel belangrijker dan je telefoon. Verkies je je telefoon hierboven dan heb je waarschijnlijk te maken met een telefoonverslaving.

 

7. Pak je gelijk je telefoon zodra je je dreigt te vervelen?

Verveling, bestaat dat nog wel? Zodra je even op de trein of bus moet wachten pak je je telefoon erbij. Wachten is er niet meer bij, er is altijd wel iets, even snel kijken. Dit duidt op een constante drang om niets te willen missen. Dit noemden we eerder ook wel FOMO. Wanneer je verslaafd bent aan je telefoon zijn elk van zulke momenten, momenten om op je mobiel te kijken.

Als je niet verslaafd bent komt dat niet eens in je op en wacht je gewoon.

 

8. Is het eerste wat je doet als je thuiskomt op je telefoon/media kijken?

Dit gaat verder in op vraag 6, maar nu met name het directe sociale contact dat je als mens nodig hebt. Als je je telefoon verkiest boven je partner of kind kom je in aanmerking voor een telefoonverslaving. 

 

Heb je bij bovenstaande 5 keer of vaker dan dat ‘ja’ moeten antwoorden, dan zou ik jou typeren als telefoonverslaafde.

Chantal van Hoofdstuk 12 is bezig geweest met een uitdaging: ‘veertig dagen vasten‘. Hiermee ging ze haar telefoonverslaving tegen in het net genoemde artikel kun je lezen over haar inspirerende ervaringen.

 

[thst_button url=”http://eepurl.com/djClLz” style=”light-blue” size=”medium” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Meedoen Aan Het Social Media Dieet Bootcamp [/thst_button]

of

[thst_button url=”https://www.hetlevendeboek.nl/social-media-dieet/” style=”grey” size=”small” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Meer Weten [/thst_button]

Vind jij dit artikel waardevol of waardevol voor iemand anders? Deel dan dit artikel door hieronder op de knop te klikken. Bleek jij telefoonverslaafde ? of heb je nog een symptoom toe te voegen? Laat het weten in de opmerkingen hieronder.