Taalapps

Talen leren wordt leuk en makkelijk met deze 18 gratis taalapps. Ze zijn veelal aanbevolen door polygloten Tim Ferris, Benny Lewis en Idahosa Ness.

Inclusief nog wat extra gratis taalapps die ik er heb bijgezet. En exclusief nog eens twee premium cursussen van Benny Lewis en Idahosa Ness.

Start gelijk!

“Everyone has the perfect conversation in mind until they speak to a real native.”

Polygloten Tim Ferriss, Benny Lewis & Idahosa Ness

Tim Ferriss is bekend van de fourhourworkweek en daarmee zijn kwaliteit om vaardigheden te deconstrueren en die in verbazingwekkende snelheid onder de knie te krijgen. Waaronder taal. Tim spreekt 5 talen op verschillende niveaus.

Benny Lewis een wereldbekende polyglot en opereert vanuit FI3M. Hij gebruikt een zelfontworpen techniek die hij ‘Language Hacking‘ noemt; spreken vanaf Day1. Benny spreekt momenteel 7 talen vloeiend.

Idahosa (ee-DOW-ssah) Ness propageert een controversiële methode die hij de MimicMethod noemt. ‘‘Learn by Ear”, zoals kinderen het ook doen. Op een muzikale manier is hij een meester in uitspraak. Idahosa spreekt 5 talen vloeiend.

18 Gratis Taalapps

Plaatje = dagelijks gebruik

Top 5 gratis taalapps

1. Duolingo 2. iTalkie 3. LyricsTraining 4. Anki 5. Flewent

Vraag je nog af waarom je in godsnaam een tweede taal zou leren? Dan zal Sarah Claes je zeker overtuigen in dit goed geschreven artikel waarom een taal leren wel belangrijk is. Ontdek daarnaast hoe ik nagenoeg vloeiend Frans kon in slechts 3 maanden in de blogpostDe Franse taal leren in 90 dagen – mijn ervaring‘.

Taalapps voor het leren van grammatica en de rode draad

1. Duolingo

Duolingo heeft 1.2 miljard gebruikers die een vreemde taal leren. 1.2 MILJARD gebruikers. Dat zijn dus 1.200.000.000 mensen die ook een vreemde taal leren! Daarnaast is het volledig gratis, geen addertjes onder het gras of premium content zoals de meeste apps die wel hebben.

Duolingo zorgt ervoor dat je taal op een leuke interactieve manier leert. Zo heb je zelfs chatbots met wie je kunt praten (alleen op de app). Verder zit alles wat je moet weten in de cursus. Alles is inbegrepen.

Taalapp Duolingo

2. Omniglot

Omniglot ziet er niet heel mooi uit. Toch staat letterlijk alles op deze website. Ik gebruik deze website tijdens het voeren van gesprekken. Hier zijn namelijk standaard scripts te vinden.

Ook kun je hier alle verschillende uitspraakregels vinden.

Taalapp/website Omniglot

Taalapps voor het spreken vanaf Day1 – Language hacking

3. iTalki

iTalki is ronduit fantastisch. Je kunt er in contact komen met allerlei mensen over de gehele wereld die ook een taal aan het leren zijn. Gratis gesprekken in je vreemde taal dus!

Daarnaast kun je voor bijna niks privéles nemen. Ik heb privéles gehad voor maar €5! Daarnaast leer je over allerlei handige tools, tricks en tips die anderen je gewoon geven!

Bovendien leer je gelijk nieuwe mensen kennen. Je vergroot je wereld.

Taalapp iTalki

4. HiNative

Op HiNative kun je je vragen stellen aan natives! Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze website zelf niet gebruik…

Mijn vriendin spreekt namelijk de vreemde taal (Frans dus) die ik leer. Ik kan al m’n vragen aan haar kwijt.

Taalapps voor uitspraak en luisteren

5. Forvo

Op Forvo hoor je de uitspraak van elk woord door een native. Het heeft meer dan 1.000.000 uitspraken en zo’n 600.000 gebruikers.

Zonder goede uitspraak word je niet begrepen. Je kunt naar een bot luisteren van Google, maar niks weegt nog op tegen de uitspraak van een native. Dankzij Forvo weet ik hoe ik woorden juist moet uitspreken.

Taalapp/website Forvo

6. Lyricstraining

Met Lyricstraining leer je door middel van muziek. Het is best moeilijk in het begin, vooral met ‘snelle flow’ talen zoals Frans, Portugees of Spaans. Je vult lyrics aan door te luisteren.

Je leert verschillende accenten en uitspraak herkennen. Bovendien kun je op verschillende niveaus oefenen. Het is een extreem waardevolle tool die ik bijna dagelijks (met veel plezier) gebruik.

Ik heb daarnaast gemerkt dat je gehoor met stappen vooruit gaat!

Taalapp/website Lyricstraining

7. Easypronunciation

Met EasyPronunciation kun je taal omzetten naar IPA (International Phonetic Alphabet). Het Franse woord ‘international’ wordt ‘ɛ̃tɛʁnasjɔnal’ in IPA.

Aan EasyPronunciation op zichzelf heb je niet veel. Maar in combinatie met Forvo (6) en MimicMethod (9) is het vrij handig. Je weet niet hoe je een woord uitspreekt, dus je luistert naar Forvo. Je vertaalt het woord met EP en vervolgens kun je met Mimicmethod het geluid nabootsen.

Taalapp/website Easypronunciation

8. Audacity

Audacity is een uitstekend programma waarmee je kunt mimicen. Je kunt audio editen en recorden. Het werkt fantastisch en het is ook super leuk als je het met muziek doet. Volledig gratis, trouwens.

Niemand kan dit beter uitleggen dan Idahosa Ness, zie het filmpje hieronder. Audacity is van grote waarde voor het leren van uitspraak.

9. MimicMethod

Ik cheat hier een beetje, dit is eigenlijk gewoon een webpagina. Ik kon het echter niet duidelijker vinden dus daarom staat het hier. Met MimicMethod kun je van IPA naar de juiste uitspraak.

Wil je weten hoe de ‘ʁ’ uit ɛ̃tɛʁnasjɔnal uitgesproken wordt, google deze dan. ʁ = voiced uvular fricative. Met MimicMethod kun je dan opzoeken waardoor dat geluid ontstaat en dat nadoen.

Taalapp/website Mimicmethod

10. IPA klinker tabel met audio

Vind je dat nog niet genoeg, dan heb ik hier voor jullie een IPA klinker tabel met audio. Je kunt hier elke klank apart horen.

Taalapps voor het leren van woordenschat

11. Anki

Anki werkt volgens een fantastisch systeem. Hij leert je woorden vlak voordat je ze vergeet. Op basis van de ‘Forgetting curve‘ maakt Anki gebruik van repetitie over tijd. Een moeilijk woord krijg je bijvoorbeeld over 2 dagen weer en een makkelijk woord krijg je pas over 30 dagen weer.

Verder kun je allerlei woordenlijsten gratis inladen. Zo kun je de meest gebruikte woorden leren. Het is heeft geen visueel aspect en niet bij alle woordenlijsten zit audio. Wel gaat het leren ontzettend snel.

Taalapp Anki

12. Tinycards

TinyCards biedt FlashCards om je woordenschat op te krikken. Daarnaast heeft Duolingo () deze App uitgebracht! Het is volledig gratis en interactief.

Ik gebruik TinyCards af en toe als ik vastloop op DuoLingo. Je hebt namelijk FlashCards per les. Ook kun je TinyCards gebruiken in plaats van Anki. Beide maken gebruik van repetitie over tijd.

13. MemRise

MemRise is geobsedeerd met het gebruiken van hersenwetenschap om het leren te bevorderen. Ze zijn experts in het geheugen. Daarnaast is het ook erg interactief met zelfs video’s van natives. Visueel en met audio zijn ze erg sterk.

Persoonlijk vind ik dat ze woorden erg vaak herhalen waardoor je veel minder nieuwe woorden leert. Je leert minder woorden, maar je onthoudt ze zeker weten. Ik gebruik MemRise af en toe voor afwisseling.

Premium maakt gepersonaliseerde moeilijke woordenlijsten.

14. Quizlet

Quizlet is de concurrent van TinyCards. Quizlet biedt ook FlashCards voor de woordenschat. Ik gebruik Quizlet als enige helemaal niet. Het is een uitstekende app, maar je hebt er eigenlijk alleen echt wat aan als je premium gaat.

Alleen bij Premium is er repetitie over tijd.

Taalapps om je omgeving onder te dompelen in je tweede taal

15. Flewent

Flewent is een ontzettend sterk staaltje technologie. Het vertaalt woorden naar jouw tweede taal. Dat betekent dat je al surfend op het web je vreemde taal kan leren.

Zoals je ziet is het echter alleen mogelijk om vanuit het Engels te vertalen. Gelukkig is er een on/off-knop. Ook moet je voor de premium versie betalen. Toch is het zeker een aanwinst!

16. TuneIn

TuneIn is een audio-platform. Je kunt er podcasts en radio luisteren op basis van locatie. Gratis audio in je tweede taal dus.

Ook als ik niet actief aan het leren ben heb ik TuneIn aanstaan zodat mijn gehoor gewend raakt aan de nieuwe klanken.

17. Alexa

Alexa is eigenlijk een online marketingtool. Toch kun je 1 tool heel goed gebruiken voor het leren van je tweede taal. Je kunt topwebsites opzoeken op basis van het land. Dat betekent dat je gemakkelijk topblogs in jouw tweede taal kunt vinden!

Taalapps alleen voor Frans

18. Alphalire

Je leert kleine uitspraakverschillen herkennen. Bijvoorbeeld het verschil tussen o, ô. Merk je dat je bepaalde verschillen niet kan herkennen of uitspreken dan ben je hier aan het juiste adres.

Twee premium cursussen

1. Polygoot Benny Lewis Premium Course

Prijs: $97

Je krijgt in deze cursus ontzettend veel informatie over hoe je vol zelfvertrouwen een gesprek kan voeren in je tweede taal. Allerlei tips, tricks en hacks.

Ook krijg je een uitrusting waarmee je je vreemde taal kan gaan leren. Veel informatie, wel praktisch, maar onnodig. Wel is zijn nieuwsbrief en gratis e-course mooi mee genomen.

2. Polygoot Idahosa Ness Premium Course

Prijs: $247,-

Dit is een training die zicht richt op ”Learn by Ear” en focust zich vooral op uitspraak. Je leert hier andersom. Eerst geluid, dan betekenis.

Ik vind de prijs vrij duur en gebruik daarom LyricsTraining (7) als alternatief. Wel is het raadzaam te abonneren op zijn nieuwsbrief en gratis e-course.

1 laatste dingetje

Ben ik wat vergeten, klopt er iets niet of heb je nog wat toe te voegen? Laat het ons weten in de comments below.

Vind jij dat de informatie in deze post waardevol is voor jou of iemand anders die jij kent? Lees dan een kort stuk over mijn doel om Frans in 3 maanden te leren, of je deelt hier de post!