3 levensveranderende boekenEen levensveranderend boek heeft impact; het verandert je manier van denken, het geeft je een andere kijk op de wereld en het verrijkt je met nieuwe kennis. Het zijn boeken die je zo nu en dan opnieuw leest omdat je bang bent de kennis te verliezen. Als een boek impact heeft, gebruik je het dagelijks en dat geldt ook voor deze 3 levensveranderende boeken.

3 levensveranderende boeken die ik dagelijks gebruik

In 2017* heb ik 40 non-fictie boeken gelezen, 3 daarvan beschouw ik als levensveranderende boeken. In dit artikel vertel ik je waarom en wat voor impact het heeft gehad op mijn leven.

Als jij ook enkele levensveranderende boeken hebt gelezen, laat het dan weten in de reacties onderaan. Zoals je weet, lees ik elk boek dat me aanbevolen wordt :).

*Het zijn boeken die niet per se in 2017 geschreven zijn, maar boeken die ik in 2017 gelezen heb. Het lezen van zoveel boeken deed ik vanwege mijn project ‘52 boeken in één jaar‘.

Let op: Als je een of meerdere van de onderstaande levensveranderende boeken bestelt via mijn links, dan ontvang ik een kleine comissie van Bol.com zonder dat het jou extra geld kost. Door je boeken via mijn links te bestellen kan ik ook meer boeken lezen :).

1. Ontdek je persoonlijkheidstype van Don Riso en Russ Hudson

Nog steeds gebruik ik het Enneagram om mijzelf beter te leren kennen wanneer er een moeilijke situatie opduikt. Ook begrijp ik het denken, voelen en handelen van anderen beter omdat ik hun onderliggende redenen kan herkennen.

Dit gaf mij de mogelijkheid om mezelf in rap tempo te ontwikkelen. Alhoewel persoonlijke ontwikkeling geen eind heeft, leerde ik zo mijn ego beter (her)kennen en gedeeltelijk uit te schakelen.

Daardoor kan ik nu veel diepere relaties vormen met mijn naasten, ik herschreef er mijn leven mee.

Natuurlijk is het zo dat je aan alleen lezen niks hebt met dit boek. Het gaat om doen, het boek tot leven brengen. Daarom heb ik een praktisch artikel geschreven over hoe je dat kan doen.

‘Ontdek je persoonlijkheidstype’ door Don Riso en Russ Hudson vertelt kort over het Enneagram en geeft vervolgens een persoonlijkheidstest waar je Enneagram-type uitkomt. Aan de hand van het Enneagram-type kun je je onderliggende denkpatronen gaan ontdekken en veranderen.

2. Ons feilbare denken van Daniel Kahneman

Vrijwel dagelijks denk ik terug aan de imperfecties in ons denken die Daniel Kahneman in dit meesterwerk illustreert. Ook al is het zo dat ‘statistisch’ nadenken niet is weggelegd voor mensen ben ik me nu wel bewust van waar wij mensen vaak de fout ingaan.

Met de beschreven (foutieve) heuristieken in gedachten ben ik in staat rationelere keuzes te maken. Daarnaast kan ik een kritische blik werpen op conclusies die op het eerste gezicht logisch lijken.

Een voorbeeld van zo’n heuristiek is de beschikbaarheidsheuristiek die stelt dat we (wij mensen) statistische conclusies trekken uit makkelijk oproepbare voorbeelden.

‘Alweer een auto-ongeluk, gisteren las ik er ook al over, de auto moet wel gevaarlijker zijn geworden’, is zo’n typische uitspraak van iemand die slachtoffer is van de beschikbaarheidsheuristiek. Jouw waarnemingen zijn namelijk niet per se representatief voor alle andere gevallen.

In ‘Ons feilbare denken’ heeft Daniel Kahneman al zijn baanbrekende onderzoeken in één academisch boek verzameld waarin de irrationaliteit van de mens centraal staat. Aan de hand van twee denksystemen kaart hij (foutieve) heuristieken aan.

3. Elon Musk van Ashlee Vance

In tegenstelling tot de wat praktische twee boeken van hierboven behoort dit boek meer thuis in de rubriek ‘inspirerend’. Het blijft me fascineren hoeveel één man kan bereiken. Zijn harde werk is als mindfood voor de motivatie die ik nodig heb om mijn doelen te behalen.

Elke keer als ik wat minder gemotiveerd ben denk ik aan zijn prestaties en werkschema, dat motiveert me om door te pakken.

Als gewoonte lees ik vaak in de avond en/of ochtend, dit boek gaf me echter zo veel energie dat ik het vooral in de nacht heb gelezen: ik kon er niet meer door slapen.

In deze biografie over Elon Musk, geschreven door Ashlee Vance, krijg je een goed beeld van hoe Elon Musk Paypal, Tesla en SpaceX succesvol heeft gemaakt. Alhoewel er ook persoonlijke gebeurtenissen aan bod komen gaat het boek vooral over zijn weg naar de top.

1 laatste dingetje

Vind jij dat dit artikel waardevol is voor jou of iemand anders? Deel het dan met je vrienden, familie en/of kennissen door op de blauwe knop hieronder te klikken.