Frans in 3 maanden projectFrans in 3 maanden project

In juli 2017 startte ik het Frans in 3 maanden project met het doel om Frans vloeiend te kunnen spreken in een tijdsbestek van 3 maanden.  Ik heb uitgebreid de regels van het project, het schema en de gebruikte technieken beschreven.

Ik had een aantal redenen om het Frans in 3 maanden project te doen. Ten eerste vond ik het irritant dat ik na meerdere talen geleerd te hebben op de middelbare school nog steeds niet die talen kon spreken. Ten tweede wilde ik laten zien dat het mogelijk is om een vreemde taal in bizar snelle tijd te leren. Als laatste wilde ik mijzelf ontwikkelen door de wereld vanuit een ander perspectief te ervaren.

Na een korte testweek rond eind juni besloot ik het project door te zetten. Het ging officieel van start op 26 juni en eindigde met een TCF examen op 20 september.

Updates: het project is afgelopen.

Doel: Ik heb het taalniveau B2 behaald in Frans aan de hand van een TCF vóór 21 september 2017.

 

Project regels

 

Schema

Het gebruikte schema was een vast-aantal-uren-schema. Ik leerde de eerste 2 maanden 3 uur per dag en de laatste maand leerde ik 1 uur per dag, ook de zaterdag en zondag.

Hier kun je het globaal gebruikte schema bekijken: Schema taal leren in 3 maanden. Dit schema kun je tot op zekere hoogte voor elke taal gebruiken.

 

Sociaal contract

Om een sterk commitment te maken aan mijn doel maakte ik dit project openlijk bekend op Het Levende Boek in mijn doel om Frans in 3 maanden te leren, deze deelde ik vervolgens op Facebook. Ik heb zelfs Facebook Ads gebruikt om mijn challenge bekender te maken en zo dus mijn commitment te vergroten.

Als ik het doel ‘Ik heb het taalniveau B2 behaald in Frans aan de hand van een TCF vóór 21 september 2017′ op wat voor wijze dan ook niet gehaald heb, dan gaan de volgende consequenties in:

 

? Ik sta voor lul op Facebook en andere sociale media

? Ik verlies €60,-

? Drie van mijn beste vrienden mogen wat van die €60,- doen en ik ben niet uitgenodigd

 

In deze livestream op Facebook maakte ik de uiteindelijke uitslag bekend.

 

[thst_button url=”http://eepurl.com/djClLz” style=”light-blue” size=”medium” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Het Standaard Sociale Contract [/thst_button]

of

[thst_button url=”https://www.hetlevendeboek.nl/standaard-sociale-contract-hlb/” style=”grey” size=”small” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Meer Weten [/thst_button]

 

Technieken

In de testweek zocht ik naar de beste technieken en probeerde die uit. Mijn manier legde een sterke focus op:

 

1. Uitspraak & gehoor

Ik oefende mijn uitspraak en gehoor op een methode die niet gebruikelijk is. Het bestaat uit ‘mimicken’. Als je meer wilt weten over de theorie hiervan verwijs ik je door naar de MimicMethod.

2. Gesprekken voeren 

Ik oefende het spreken door met echte mensen te praten. Ik maakte heel veel fouten en het duurde soms erg lang voor ik er wat uit kreeg. Het resultaat daarvan is dat ik nu met zelfvertrouwen Frans kan spreken.

3. Gepersonaliseerde woordenschat

Ik wilde mijzelf waarlijk uitdrukken in het Frans en dat lukt alleen als je woorden leert die je in je moedertaal ook gebruikt. Ik leerde eerst de meest gebruikte 1000 woorden en begon daarna alleen nog woorden te leren die ik miste in gesprekken met natives.

 

Proces

Over het algemeen heb ik me erg strak aan het schema gehouden met in totaal zo’n 3-4 cheatdays. Dit waren dagen dat mijn hoofd zo vol zat dat er geen woord Frans meer bij kon.

Toch heb ik in de laatste week van de eerste 2 maanden iets moeten wijken van het schema. Die laatste week was mijn intro-week van de universiteit, ik leerde toen maar 1-2 uur per dag.

Daarnaast had ik in die 2e maand ook vaak dat ik de ene dag alles in het Frans kon verstaan en de zinnen uit m’n mond rolden terwijl ik de volgende dag nog geen bonjour kon zeggen.

Buiten dat bleef ik mezelf pushen om constant fouten te maken, zo ga je namelijk het hardst vooruit.

Toch kunnen moeilijke oefeningen ook demotiverend werken dus ik besloot in de 2e maand af en toe een ‘normaal gesprek’ te voeren zonder spreekvaardigheidsoefeningen, dat booste m’n vertrouwen in het spreken dan weer.

Wellicht raakte ik daardoor een plateau ergens rond die tijd. Alhoewel dit ook heel goed ‘normaal’ kan zijn in een leercurve.

Tot slot heb ik echt alles gegeven voor dit project en ik ben ervan overtuigd dat ik het niet beter had kunnen doen binnen dit tijdschema.

 

Resultaat

Ik behaalde B1 met 394 punten, 6 punten af van B2. Helaas heb ik het oorspronkelijke doel dus net niet gehaald. Toch kan ik met trots zeggen dat elke keer als ik een Frans iemand tegenkom ik gemakkelijk hele gesprekken in het Frans kan voeren.

 

Het Frans in 3 maanden project herhalen voor jezelf

Ik heb voor dit project veel tools uitgezocht en gebruikt. Ik zou verder geen noemenswaardige aspecten veranderen aan het schema. Mijn manier is het beste uitgelegd in dit artikel over hoe je snel een taal kan leren dankzij mijn ultieme zelfstudie.

In dat artikel staan ook alle links verwerkt naar andere gerelateerde artikelen.

Tot slot, zonder het maken van een sterk commitment was het waarschijnlijk niet gelukt om in de buurt van dit ambitieuze doel te komen.

Een makkelijke manier om je doel vast te leggen én een commitment te maken kan via Stickk.com. Dit is een initiatief van Dean Karlan, een professor in Behavioral Economics aan Yale University.

Hier kun je kiezen om geld te verliezen of je verlies publiekelijk bekend te behalen mocht je het doel niet halen, dat is nog eens echte commitment!

 

Meer artikelen/blogs

Nog eens alle artikelen/blogs die met het project Frans in 3 maanden van Het Levende Boek te maken hebben:

 

1. Mijn doel om Frans in 3 maanden te leren

2. 18 gratis taalapps waarmee je je tweede taal succesvol leert

3. De Franse taal leren in 90 dagen – mijn ervaring

4. Snel een taal leren – de ultieme zelfstudiemethode

5. Een tweede taal spreken in 3 maanden – 13 leuke spreekvaardigheid oefeningen