TelefoonverslavingIn het het artikel Telefoonverslaving, 8 symptomen in vraagvorm’ vertelde ik jullie over de symptomen van een telefoonverslaving, in dit artikel vertel ik jullie mijn verhaal. Mijn verhaal over hoe moeilijk het was en hoe het me uiteindelijk gelukt is.

 

 

 

Leestijd met Spritz (500 woorden per minuut): 1 minuut en 33 secondes

Meer artikelen over telefoonverslaving en mediavasten

1. Telefoonverslaving, 8 symptomen in vraagvorm

 

Je telefoon belangrijker dan je gezondheid?

Tijdens een karatewedstrijd in november 2016 ontving ik een stoot zo hard dat ik er een lichte hersenschudding aan overhield. De hersenschudding mocht een zekere twee maanden duren en in die tijd mocht ik bijzonder weinig doen.

Maar wat is niks doen? Een heel seizoen Netflix kijken, uren op je telefoon doorbrengen en af en toe wat lezen volstaat wel, dacht ik…

Geen flikkerende beelden,‘ zei mijn huisarts vol ernst, ‘anders laat je je hersenen erg hard werken en dat is wat we nu juist niet willen.’

Oké, dacht ik, hoe moeilijk kan het zijn? Vanaf nu geen flikkerende beelden meer…

De hersenschudding duurde twee maanden en het is me in totaal één dag gelukt om mijn telefoon niet te gebruiken. De tv was geen probleem ,maar die telefoon, dat was een ramp. 

Stel dat jij, met kans op permanent geheugenverlies, een ernstige hersenschudding zou oplopen, hoe moeilijk zou het dan voor je zijn om een maand lang geen telefoon te gebruiken?

 

De harde confrontatie met mijn telefoonverslaving

‘Ik kan wel leuk zeggen dat mijn gezondheid belangrijker is dan mijn telefoon, maar mijn daden vertellen me heel wat anders.’

Dat was een vrij hard besef. ‘Hier moet ik wat aan doen’, galmde het door mijn hoofd. Ik ben sterk en gedisciplineerd genoeg om dit langzaam af te bouwen. ??

Gemiddeld onder de 2 uur telefoongebruik en 50 pick-ups per dag, gemeten per week. Dat was het doel. Wat zijn pick-ups? 1 pick-up staat gelijk aan 1 ontgrendeling.

Nog 2 maanden gezwoegd, geen 1 week het doel behaald. Na inmiddels 4 maanden bezig te zijn geweest ervan af te komen, kwam ik tot de conclusie dat ik toch niet zo sterk en gedisciplineerd was als ik dacht. Tijd was voor het zware geschut, dus.

 

Hoe ik van mijn telefoonverslaving af kwam

Sociaal contract

Dit is het contract ?

Vol verwondering las ik destijds het boek Nudge, geschreven door Richard Thaler & Cass Sunstein. Alhoewel het niet het meest leesbare boek was, gaf 1 hoofdstuk mij een eureka-moment.

Mocht je het je afvragen, Nudge gaat over het nemen van beslissingen door ons mensen en de toepassing van die psychologie op de maatschappij. Politiek gezien, een vernieuwde vorm van liberalisme waar zowel links en rechts samenkomen.

Dit boek is mij trouwens aangeraden door een oud biologie docent, mijn dank gaat uit naar haar ?

‘Verlies komt bij mensen veel harder aan dan winst’, vormde mijn eureka-moment. Ter illustratie: stel, ik gooi een munt op en als het kop is verlies je €100, hoeveel zou je dan minimaal moeten winnen wanneer ik munt gooi voordat je mee wilt spelen?

Rationeel gezien zou het antwoord €100,01 moeten zijn. Toch zullen de meeste mensen hier een getal tussen de €150-€250 noemen.

Beter goed gejat dan slecht bedacht! Dus ik gebruikte het principe van Stickk om mijn doel te realiseren. Ik stelde mijn eigen contract op en ik zette daar geld op plus een publieke vernedering wanneer ik het niet zou halen.

Dat contract gold 3 maanden en vanaf week 1 tot en met week 12 versloeg ik elke week mijn telefoonverslaving.

 

Dus hoe kom je van je telefoonverslaving af?

Aan de hand van wat ik geleerd heb en mijn ervaring met telefoonverslavingen heb ik een 8-dagen durende e-cursus opgezet. Met deze e-cursus zul je je relaties, energie, productiviteit en concentratie flink boosten.

Verder is een commitment essentieel, daarom kun je alvast via hier het Standaard Sociale Contract downloaden. Hieronder kun je je meteen opgeven voor de e-cursus Social Media Dieet Bootcamp.

 

[thst_button url=”http://eepurl.com/djClLz” style=”light-blue” size=”medium” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Meedoen Aan Het Social Media Dieet Bootcamp [/thst_button]

of

[thst_button url=”https://www.hetlevendeboek.nl/social-media-dieet/” style=”grey” size=”small” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Meer Weten [/thst_button]

Vind jij dit artikel waardevol of waardevol voor iemand anders? Deel dan dit artikel door hieronder op de knop te klikken. Bleek jij telefoonverslaafde ? of heb je nog een symptoom toe te voegen? Laat het weten in de opmerkingen hieronder.