Snel een taal leren

Snel een taal leren is relatief, dus hoe snel is snel? In mijn ogen is binnen 3 maanden goed mogelijk, zo heb ik het Frans binnen die tijd geleerd. Na 10 uur ‘literatuuronderzoek’* en 200+ uur toepassing in de praktijk heb ik de methode gecreëerd om snel een taal te leren. Daarmee is de ouderwetse manier van talen leren verleden tijd.

 

 

Leestijd met Spritz (500 woorden per minuut): 3 minuut en 48 secondes

 

Snel een taal leren, de omgekeerde methode

Ik heb de beste polyglotten ter wereld  in combinatie met de best bewezen leermethodes bestudeerd. De methode heb ik tijdens het leren van Frans bijgeschaafd tot de meest effectieve en snelle methode die er in mijn ogen is.

Snel een taal leren is mogelijk door de effectiviteit van baby’s en de structuur van volwassenen in het leren te combineren. Daarmee is dit de omgekeerde methode van de gebruikelijke taalcursussen en middelbaar onderwijs.

Met deze 5 principes zul je supersnel een taal leren.

 

*’Literatuuronderzoek’ staat tussen aanhalingstekens omdat het geen gepubliceerd onderzoek is.

 

☑️ 1: begin met uitspraak

 

Snel een taal leren, mimicken

 

Een baby leert eerst onderscheid te maken in de fonemen van de taal, alle menselijke gesproken talen zijn terug te brengen op zo’n 80 van die fonemen. /b/ en /d/ zijn bijvoorbeeld verschillende fonemen in het Nederlands omdat de woorden ‘beter’ en ‘doen’ twee verschillende woorden zijn.

Dus als je als baby begint met het leren van de fonemen, waarom begin je dan in elke cursus met het leren van woorden?

Baby’s kunnen tot op een bepaalde leeftijd alle gesproken fonemen in de wereld herkennen, dat is toch ongelooflijk? Helaas blijft het alleen de fonemen van gesproken taal om de baby heen herkennen en verliest het dus het vermogen om andere fonemen te herkennen/horen.

Wanneer je een tweede taal leert mis je dus bepaalde fonemen omdat die niet in je moedertaal aanwezig zijn. Dat is alsof je een nieuwe taal leert met een toetsenbord zonder de ‘A’, ‘O’, ‘E’ (in het geval van Frans).

 

Snel een taal leren wordt dan vrij lastig. De fonemen van je tweede taal kun je het gemakkelijkst leren door moedersprekers te imiteren, ook wel ‘mimicken’ genoemd.

In essentie herhaal je moedersprekers waarbij je probeert precies hetzelfde te klinken.

‘Maar dan zie ik de woorden niet voor me?!’, de woorden voor je zien is ook niet het doel. Ook al kan ik het ze niet vragen denk ik dat baby’s de woorden ook niet voor zich zien als ze papa of mama nabrabbelen.

Het doel van mimicken is de fonemen leren horen zodat je je toetsenbord kunt aanvullen met de juiste toetsen.

 

Snel een taal leren in de praktijk

1. Download Audacity

2. Zoek een Podcast op in je target taal, download deze en importeer die naar Audacity

3. Knip een aantal zinnen en vertraag het ‘tempo’ (met zo’n 50%)

4. Speel een zin af en ‘mimic’ deze tegelijkertijd, neem dit op met de record-knop

5. Verbeter jezelf op stukken waar je niet overeenkomt met het fragment

6. Herhaal stap 4 en 5 per zin totdat deze nagenoeg perfect overeenkomt

 

Je kunt dit ook doen met een liedje, dat maakt het nog veel leuker! Op de MimicMethod kun je alles vinden over deze manier van leren. Hieronder 3 voorbeelden van zinnen die ik heb omgetoverd in zinnen die je kunt mimicken. Deze heb ik gebruikt in het leren voor onderweg.

 

 

 

 

 

☑️ 2 gebruik het pareto-principe 80/20 

 

Snel een taal leren, pareto-principe

Door gebruik te maken van het pareto-principe kun je snel een taal leren, je zet 20% van je energie in voor 80% van het resultaat.

 

‘Tafel, tafel’, dat klinkt niet als het eerste woordje van een baby… ‘Papa’ of ‘mama’ is vaak het eerste woordje en dat komt omdat ouders die woorden constant gebruiken.

‘Papa gaat je poepoe verschonen’ en ‘mama is even bezig’, bijvoorbeeld. Die woorden worden het vaakst gebruikt en zijn dus ook het belangrijkst.

Dus waarom beginnen cursussen dan met het leren van woordenschat voor keukengerei? Ik begin te vermoeden dat er totaal niet over nagedacht is…

Als je snel een taal wilt leren, start dan met het leren van de meestgebruikte woorden.

 

Herinner je die lange woordenlijsten van de middelbare school nog? Ik wel en ik had er een hekel aan. Het is de meest inefficiënte manier van een taal leren.

Er is een methode die ervoor zorgt dat je alleen woorden leert waarvan je op het punt staat ze te vergeten. Die methode heet spaced repition, iets wat ik gebruikte om het Frans in 3 maanden te leren.

 

Snel een taal leren in de praktijk

1. Download Anki (spaced repetition programma)

2. Download een van de frequentiewoordenlijsten op de website van Anki

 

☑️ 3: spreek in een week

 

Snel een taal leren, spreek in een week

 

Veel cursussen ‘bereiden’ je maanden, zelfs soms jaren, voor op het spreken. Ze willen dat je de taal ‘perfect’ beheerst voordat je gaat spreken.

Baby’s beginnen met ‘spreken’ door te brabbelen en simpele woorden te gebruiken voordat ze de taal ‘perfect’ beheersen. Dus waarom leren taalcursussen je eerst zo veel mogelijk grammatica en woorden voordat je begint met spreken?

Zoiets als de ‘perfecte grammatica’ bestaat niet en met alleen de 50 meestgebruikte woorden kom je al heel ver.

 

De grammatica kennen is iets compleet anders dan de grammatica gebruiken, hetzelfde geldt voor woordenschat. Dat is ook precies de reden waarom de meesten na intensief leren nog steeds niet de taal kunnen spreken

Om de taal daadwerkelijk te kunnen spreken wacht je niks anders dan doen, doen, doen. Snel een taal leren doe je dus door zo snel mogelijk te beginnen met spreken, ook al gaat dat niet perfect.

 

Snel een taal leren in de praktijk

1. Maak een aantal standaardzinnen of zoek er een aantal op voor je eerste gesprek

2. Vind een Language Partner op iTalki voor je eerste uitwisseling

3. Start je eerste gesprek met je standaardzinnen, Google Translate en een werkwoordvervoeger in de aanslag

 

Op de website van Benny Lewis kun je meedoen aan zijn gratis e-cursus ‘speak in a week’, die helpt je er goed doorheen.

Voor na die week heb ik 13 leuke spreekvaardigheidsoefeningen voor jou op een rijtje gezet. Leer een tweede taal spreken door middel van ‘prank’ calls, roddels, sprookjes en stripboeken.

 

☑️ 4: maak zo veel mogelijk fouten

 

Snel een taal leren, maak zo veel mogelijk fouten

 

Vuistregel voor snel een taal leren: hoger aantal fouten = snellere vooruitgang.

Wanneer baby’s bezig zijn met het leren van de taal maken ze duizenden fouten in het proces! Als volwassene wordt de noodzaak van fouten maken vaak vergeten.

Dat is ook niet zo gek in de huidige maatschappij waar het wel lijkt alsof iedereen bang is om fouten te maken. Polyglot Benny Lewis heeft daarentegen zelfs het doel om een x aantal fouten per dag te maken tijdens het leren van een vreemde taal.

Het is belangrijk dat je het jezelf moeilijk maakt in de gesprekken met je Language Partner. Net als een klein kind zul je dan regelmatige werkwoordsvormen toepassen op onregelmatige. Je partner zal je verbeteren elke keer dat je dat doet, zo blijf je stappen zetten!

 

Zodra je je een beetje begint uit te kunnen drukken is het al gauw verleidelijk om in je comfortzone te blijven hangen, dat is namelijk lekker makkelijk.

Je zult dan ook minder fouten gaan maken; dat lijkt een goed teken, maar dat is het niet. Minder fouten maken betekent namelijk ook een minder snelle vooruitgang.

Bij snel een taal leren wil je dus graag wel veel fouten blijven maken.

 

Snel een taal leren in de praktijk

1. Doe een moeilijke oefening in het spreken zoals een oefening die ik noem ‘de Presidentskandidaat’.

2. Doe alsof je een presidentskandidaat bent en vertel over al je toekomstplannen voor het land.

 

Deze oefening leert je de toekomstige tijd, vaak één van de moeilijkere grammaticastructuren in een vreemde taal. Als voorbeeld: ‘Wij zullen nieuwe wegen bouwen, wij zullen de armoede te lijf gaan en er zullen meer banen komen.’

 

☑️ 5 stel een doel vast en maak de commitment

 

Snel een taal leren, doel en commitment

 

Door een doel te stellen en daar een commitment van te maken heb ik in slechts 3 maanden tijd het Frans nagenoeg vloeiend leren beheersen (B1+ op de TCF).

Voor de manier waarop je het best een doel kunt opstellen kun je mijn artikel over hoe je effectief doelen opstelt lezen (en uitvoeren).

Door een commitment te maken zorg je ervoor dat je doel op je netvlies geprint staat en je actie onderneemt. Ik deed dat door gebruik te maken van het Standaard Sociale Contract van HLB, dat is nu ook voor jou verkrijgbaar.

Hier is een voorbeeld van hoe ik mijn doel opstelde om Frans in 3 maanden te leren plus de commitment die ik erbij maakte.

Ten slotte was het zonder deze 18 gratis taalapps niet gelukt en in deze blogpost vertel ik meer over mijn ervaring met het Frans leren in 3 maanden.

 

[thst_button url=”http://eepurl.com/djClLz” style=”light-blue” size=”medium” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Het Standaard Sociale Contract [/thst_button]

of

[thst_button url=”https://www.hetlevendeboek.nl/standaard-sociale-contract-hlb/” style=”grey” size=”small” type=”round” target=”_self”] Ik Wil Meer Weten [/thst_button]

 

1 laatste dingetje 

Vind jij dat dit artikel waardevol is voor jou of iemand anders? Deel het dan met je vrienden, familie en/of kennissen door op de blauwe knop hieronder te klikken.