#tbteerstekwartaal2k18

Begin 2018 kwamen mijn doelen en gewoontes voor 2018 online op de mijn doelen pagina. Nu 3 maanden later, wil ik jullie een update geven van hoe ik naar mijn doelen heb toegewerkt in het eerste kwartaal van 2018, #tbteerstekwartaal2k18. Deze blogpost bestaat dan ook uit de eerdere evaluaties van de doelenrapporten januari, februari en maart

 

Daarbij zal deze blogpost niet specifiek ingaan op welke doelen ik al wel heb behaald en welke nog niet, als je daarin geïnteresseerd bent bekijk dan het meest recente doelenrapport bij mijn doelen. Op het moment van schrijven is die van maart het meest recent.

 

Januari, een vliegende start #tbteerstekwartaal2k18

Januari was een erg goede maand. Elk jaardoel voor 31 januari heb ik behaald en daarnaast heb ik ook flinke stappen gemaakt met de andere doelen. Ik overweeg nu zelfs om enkele doelen moeilijker te maken.

 

Een vliegende start

Deze maand was ik vrij en alhoewel ik dus genoeg tijd zou hebben om 1 van mijn projecten te beginnen heb ik ervoor gekozen om me eerst met 2 andere dingen bezig te houden.

Ik twijfel namelijk over mijn studie en ik heb deze maand veel nagedacht over mijn toekomst (1). Daarnaast kwam ik tijdens het zoeken een online course, Startup.class door Sam Altman, tegen. Daar ben ik mee doorgegaan.

Dat deed ik omdat ik er zó veel van leerde dat het me heeft geholpen om doel 4 te behalen en het me een beter beeld gaf van wat ik wil doen in de toekomst.

Naast deze ontwikkeling heb ik nog enkele andere positieve dingen te vermelden.

Zo heeft het bellen met Margot (mijn vriendin), ons beide veel goed gedaan. We willen dit dan ook elke week blijven doen en dankzij het behaalde doel (12) is het dus ook echt een gewoonte geworden.

Verder is de maandelijkse reflectie erg goed bevallen, het zorgt ervoor dat ik de juiste dingen blijf doen. Enkele nieuwe jaar- en weekdoelen zijn hier het resultaat van.

Ook heb ik genoten van mijn verjaardag (29 januari), ik heb die namelijk met veel plezier met vrienden en familie gevierd. Ik ben overigens 19 geworden.

Al met al was het een vliegende start van 2018 en ik kijk uit naar alle komende maanden.

 

Februari, een losser schema 

Februari was een mindere maand vergeleken met de vliegende start van januari. Statistisch gezien is dat logisch (regressie naar het gemiddelde), emotioneel gezien is dat jammer. Buiten het feit dat ik dit rapport 6 dagen te laat schrijf is het zeker niet een maand geweest waarin ik heb stil gezeten.

Ik ben verder gegaan met mijn zoektocht naar de beste studiekeuze, wat niet erg gemakkelijk blijkt te zijn. In de komende maand zal ik verschillende open dagen bezoeken en dan begint de uiteindelijke keuze er toch echt aan te komen.

 

Een losser schema

Verder, mijn schema is vrij rigoureus en na maanden van hard werken begin ik dat zowel mentaal als fysiek te merken. De laatste tijd heb ik daarom m’n perspectief op hard werken aangepast. Dit is een direct gevolg van minder tijd hebben voor iets wat buiten doelen ook erg belangrijk is; mensen. Beter gezegd, mijn dierbaren en mogelijke toekomstige dierbaren.

Studeren (en leven) gaat niet om welke kennis je opdoet, maar om welke mensen je leert kennen en hoe sterk de band met die mensen wordt. Om hiervoor meer tijd te creëren heb ik een “slackweek” gehad, ofwel een week zonder doelen.

Dit beviel me bijzonder goed, dat komt omdat ik nog steeds vrij veel doe, maar dan zonder de werkdruk. Ik kan dan namelijk volledig rusten op alle gewoontes die ik heb ontwikkeld, wat erg prettig is.

Dat betekent dat ik zonder veel werkdruk behoorlijk veel gedaan kan krijgen, zo voltooide ik doel C onder persoonlijke ontwikkeling (start-up course door Sam Altman) in 1 week. Dat kon dankzij een losser schema;  niet elke dag een “today-lijst”.

Enkele verdere hoogtepunten; ik ben in Brussel geweest met mijn Franse vrienden (waaronder Sylvain) en dat was erg leuk, in april ga ik weer! Ook gaat het goed met mijn blessure, maart is de laatste revalidatiemaand en dat betekent dat ik waarschijnlijk eind deze maand of begin april weer wekelijks karate kan doen :).

Al begon ik deze evaluatie tamelijk deprimerend, nu kijk ik toch met meer plezier naar wat de rest van maart me te bieden heeft.

 

Maart, een nieuwe studie 

In mijn februari 2018 doelen rapport schreef ik dat mijn rigoureuze schema z’n tol begon te eisen, in maart heeft dit zich voortgezet. Ik ben verschillende keren best hevig ziek geweest, vaak met flinke hoofdpijn. Daarop heb ik ergens midden maart besloten om van ontspanning mijn nummer 1 prioriteit te maken.

Dat betekent een normaal schema van 9 tot 5 en daarna lekker niks doen. Als gevolg hiervan ervoer ik veel minder stress, zat ik beter in m’n vel en had ik veel minder last van hoofdpijn.

Tegelijkertijd deed het me ook wat anders beseffen, ik werkte niet effectief. Dat is, ik doe nu aanzienlijk minder, maar bereik ongeveer evenveel als voorheen. Ik was te veel afgeleid door bijzaken en besteedde daar meer aandacht aan dan aan mijn jaarlijkse doelen!

Vanaf nu is het focus, geen nieuwe bijzaken meer.

 

Een nieuwe studie

Mijn schema was niet het enige waar ik over schreef, ik ga namelijk een andere studie doen en in maart heb ik daar veel tijd aan besteed.

Ik ben bij verschillende open dagen geweest; Utrecht, Amsterdam, Eindhoven en Enschede. 2 opleidingen sprongen eruit, Kunstmatige Intelligentie in Utrecht en Business & IT in Enschede. Waarschijnlijk gaat het de laatste worden, na een meeloopdag gedaan te hebben zal ik het zeker weten.

Als ik voor BiT kies, dan kies ik voor skills en wat ik later wil doen. Toch is het een beetje eng om niet te kiezen met het motto ‘doe iets wat je echt leuk vindt’, wel denk ik dat mijn manier van kiezen beter is. 80,000 Hours heeft me hierin erg geïnspireerd en het is zeker een kijkje waard als je je impact wilt vergroten (en wie wil dat nou niet?).

Over studies gesproken, de tentamens voor mijn huidige studie (Psychology) gingen erg goed en ik ben overigens ook van plan om gewoon m’n propedeuse te behalen.

 

Ook heb ik leuk bijverdiend, ik heb in de laatste week van maart een karate clinic gegeven voor Tilburg Universiteit en een workshop voor iLab over ‘Excellence is a habit’.

Ik had hier erg veel plezier in en ik ben vooral ook blij met de workshop voor iLab, het is de eerste keer dat ik via Hetlevendeboek.nl wat verdien.

Als laatste, mijn blessure is nu voorbij, ik kan weer karate doen en dat maakt me erg blij. Het werd tijd dat ik m’n thuis, op de mat, terug zou vinden. Wel ga ik het rustig opbouwen natuurlijk.

Al met al, veel ontwikkelingen in een leerzame maand. In april zal ik de geleerde lessen toepassen.

 

Algehele conclusie, nu en verder 

Alhoewel ik op elke maand een andere nadruk legde, bleef er één centraal staan, mijn studiekeuze. Dat is opvallend, het is een onverwachte wenteling en stond logischerwijs oorspronkelijk ook niet in mijn doelen en gewoontes voor 2018.

Zo blijkt maar weer hoe slecht wij mensen zijn in het voorspellen van de toekomst. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om zowel doelen toe te voegen als te schrappen, iets wat ik vooral in januari heb gedaan om mijn doelen voor 2018 bij te schaven.

Daarnaast voel ik me dankzij de extra rust veel beter. Ik werk minder, maar krijg meer gedaan. Ik denk zelfs dat druk zijn het nieuwe lui zijn is, binnenkort zal ik daar een artikel over schrijven. Dankzij de vele halve taken die ik heb afgestoten heb ik straks meer tijd voor mijn prioriteiten en jaardoelen, zo zal ik elke week 3 uur spenderen aan Hetlevendeboek.nl

De toekomst lijkt gunstig en ik heb er zin in.

 

Als laatste, bedankt voor het lezen van #tbteerstekwartaal2k18. Ik hoop je een goed idee te hebben gegeven van wat ik de afgelopen 3 maanden heb uitgespookt. Als je nog meer wilt weten, bekijk dan de doelenrapporten in mijn doelen.

– Lex Krishnadath

 

P.S #tbteerstekwartaal2k18 is iets nieuws wat ik zal blijven doen voor Hetlevendeboek.nl, het sluit goed aan op mijn visie die proces boven resultaat stelt.